Funkcjonalna kuchnia – jak ją urządzić?
Kto raz próbował zaprojektować kuchnię swoich marzeń, ten wie, że to nie jest proste zadanie! Należy wziąć pod uwagę wiele kwestii, takich jak wygląd, funkcjonalność, uwzględnić wszystkie potrzeby domowników, ale i dopasować ją do indywidualnych wymagań.
We wpisie zwróciłam uwagę na kilka istotnych rzeczy, które warto wziąć pod lupę, jeśli chodzi o funkcjonalność.
Ustal co i jak
Zacznij od ustalenia, co dokładnie będziesz robić w kuchni, a co za tym idzie czego potrzebujesz.
Czy gotujesz codziennie, czy raczej okazjonalnie? A może kuchnia ma przyciągać jedynie designem, a używana jest ‘od święta’? Wiele osób nie lubi gotować, a kuchnia służy jedynie, gdy przyjdą goście.
Jeśli dużo gotujesz sam lub z rodziną, weź pod uwagę, że będziesz potrzebować więcej blatu roboczego. Przyda się wiele miejsc do przechowywania rzeczy ,które będą w łatwy sposób dostępne. Warto pomyśleć wtedy o ciekawych organizerach, funkcjonalnych szafkach, szufladach.
Szuflady
Jeśli mogę coś doradzić ze swojego doświadczenia – wybierajcie szuflady! To bardzo wygodne rozwiązanie, ze względu na sporą pojemność, łatwy wysuw i szybsze znalezienie, czy wyciąganie naczyń lub innych przedmiotów. Jeśli chodzi o szafki, to rozwiązanie zostawiłabym na górną część kuchni.
Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie korzystanie z szuflad i wykorzystać ich potencjał maksymalnie, warto zastanowić się nad sposobami przechowywania.
Szafki pod sam sufit
Zaprojektowanie kuchni z szafkami pod sam sufit to najbardziej funkcjonalne rozwiązanie. Nie zbieramy kurzu, wykorzystujemy maksymalnie przestrzeń, którą mamy, dzięki czemu możemy schować więcej rzeczy.
A co z kanałem wentylacyjnym? Można go śmiało zabudować, a w zabudowie zrobić kratkę wentylacyjną, np. tak jak u nas
Dzięki szafkom pod sufit, cała kuchnia wygląda pełniej i spójniej. Jeśli jednak decydujemy się na szafki, które nie będą sięgały sufitu – pustą przestrzeń możemy zakryć blendą.
A co z otwieraniem szafek? Tutaj polecam system tip on, dzięki czemu mając brudne ręce łatwiej nam je otworzyć, a przy tym nie brudzić ich. Ja np. używam w tyl celu łokcia, albo zewnętrznej części dłoni 🙂
Ergonomia w kuchni.
Aby kuchnia była funkcjonalna, przede wszystkim należy zadbać o jej ergonomię. To znaczy – o odpowiednie odległości, dzięki którym poruszanie się i przygotowywanie posiłków w kuchni będzie łatwe i przyjemne.
–trójkąt roboczy, czyli ustawienie poszczególnych stref w takiej kolejność, w jakiej przygotowujemy posiłek. Idąc po kolei – lodówka z której wyjmujemy jedzenie, następnie zlew w którym myjemy produkty, strefa przygotowywania posiłków i na końcu płyta lub piekarnik, gdzie następuje obróbka termiczna posiłku.
-minimum 120 cm między rzędami w kuchni (np. między rzędem szafek, a wyspą, albo jeśli mamy kuchnię dwurzędową)
-wysokość blatu standardowo 85-90 cm, natomiast tutaj zawsze jest to kwestia indywidualna, która zależy od wysokości domowników.
-szerokość blatu jaką się stosuje to zazwyczaj od 60 do 80 cm.
-szafki wiszące również w zależności od wzrostu domowników – od 40 do 55 cm, ale dla wyższych osób, wygodna może być wysokość 60 cm lub więcej.
-wolne przestrzeń, która powinna pozostać między płytą indukcyjną to 30-40 cm po obu bokach.
-oświetlenie blatu roboczego, czyli np. ledy pod szafkami, a jeżeli nie mamy szafek, możemy zamontować kinkiety nad blatem.
-Jeśli decydujemy się na wyspę, tutaj również warto pomyśleć o dobrym oświetleniu, najlepiej punktowym, dzięki czemu uzyskujemy dodatkowy blat roboczy.
Lodówka w zabudowie
Lodówki w zabudowie mają do siebie to, że jest dość mało miejsca na przechowywanie. Natomiast obecnie powstaje dużo modeli, które są coraz bardziej funkcjonalne. W tym celu należy zrobić rozeznanie.
Inną opcją dla lodówki w zabudowie, a przy tym posiadaniu sporej ilości miejsca do przechowywania, jest połączenie dwóch, które razem stworzą lodówkę typu side by side.
Możemy również rozważyć opcję dwóch osobnych lodówek. Ta w kuchni typowo na jedzenie, druga – mniejsza, na napoje. Możemy ją postawić w garażu, spiżarni lub ukryć w zabudowie.
Bateria bezdotykowa.
Rozwiązaniem, na które zdecydowałabym się w tym momencie to bateria bezdotykowa. To na prawdę ogromne ułatwienie, jeśli gotujemy, mamy brudne ręce i nie chcemy dodatkowo brudzić baterii. Obecnie jest dostępnych coraz więcej modeli w przystępnych cenach, więc jest w czym wybierać.
Młynek w zlewie
Kiedyś zastanawiałam się, czy taki pomysł ma w ogóle sens. Nie jest to najtańsze rozwiązanie, ale na pewno świetna opcja, jeśli nie lubimy resztek jedzenia w zlewie a co za tym idzie – nieprzyjemnego zapachu. Daje on znać w kuchni szczególnie latem, kiedy resztki żywności psują się szybciej.
zdjęcie zapożyczone
Cały czas w Polsce jest to mało używane rozwiązanie, ale ja osobiście teraz decydowałabym się na nie bez wahania. Młynek rozdrabnia resztki jedzenia do tego stopnia, że nie zatykają one rur, i mogą one swobodnie spłynąć do kanalizacji. Co więcej – jest to bardzo ekologiczne rozwiązanie. Jeśli chodzi o zlew w którym można go użyć, to praktycznie w każdym ,jedyny wymóg to odpływ ok 9 cm.
Zlew z ociekaczem
Jak już jesteśmy przy temacie zlewu, to moim zdaniem warto zdecydować się na taki z ociekaczem. Nawet jeżeli mamy zmywarkę, to często zdarza się tak, że chcemy umyć pojedyncze naczynia, a następnie chcemy je gdzieś odłożyć do wyschnięcia. Wtedy jak najbardziej sprawdzi się ta opcja.
Tylko płytki?
Czy tylko płytki w kuchnią mogą być funkcjonalne? Niekoniecznie! Obecnie mamy ogromny wybór farb ceramicznych, które śmiało możemy użyć w kuchni, czy w łazience. Są łatwe w czyszczeniu, nawet jeżeli podczas gotowania zostaną ubrudzone. Do tego wybór kolorów również jest bardzo dużo, więc jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia.
Innym rozwiązaniem jest łączenie płytek z farbą. Można tworzyć ciekawe konfiguracje, albo użyć płytek do połowy ściany, a następnie zastosować farbę ceramiczną.
Świetnie sprawdzi się również tapeta winylowa lub z włókna szklanego. O tym pisałam szerzej w tym artykule – klik
Zlicowana płyta
Kolejnym, bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest zlicowanie płyty indukcyjnej z blatem. Pozwala to na utrzymanie porządku, ponieważ pod płytę nie dostają się resztki jedzenia. Trzeba pamiętać o tym, aby dokładnie zasylikonować każdą szczelinę.
Funkcjonalna kuchnia, to przede wszystkim taka, która jest zaprojektowana według naszych potrzeb. Pamiętajmy, że kuchnie, które widzimy np. na Instagramie powinny być dla nas jedynie inspiracją. Nie chodzi o to przekopiowywać je u siebie, bo może się to nie sprawdzić.
Chociażby jeśli chodzi o wzrost domowników i dopasowanie wysokości blatów, szafek itd. Każdy ma inne potrzeby, nawyki. Potrzebuje mniej lub więcej miejsca na przechowywanie.
*zdjęcia użyte we wpisie pochodzą z Pintrest lub są moimi prywatnymi zdjęciami.
Podstawą funkcjonalnej kuchni jest na pewno porządny blat, na którym nie warto oszczędzać. Każda nierówność wykonania, słaby materiał, to wychodzi z czasem i będziemy tego żałować. Fajny artykuł. Sporo wiedzy 🙂
Zgadza się – 100% prawdy 🙂 dziękuję pięknie! Pozdrawiam